Amasra Salatası Tarifi
Beyaz Baklava Tarifi
Delioğlan Sarığı Tarifi
Döşemeli Mancar Tarifi
Düğün Helvası Tarifi
Gelin Teli Tarifi
Gıcır Tarifi
Halışka Tarifi
İncir Dondurması Tarifi
Kabak Tatlısı Böreği Tarifi
Kaha Tatlısı Tarifi
Kaşık Helvası Tarifi
Lokma Gabartma Tarifi
Maydanoz Köftesi Tarifi
Pirinçli Bartın Mantısı Tarifi
Pumpum Çorbası Tarifi
Su Böreği Tarifi
Tatlı Börek Tarifi
Tavuklu Börek Tarifi
Tweet
Tirit Tarifi
TİRİT
Malzemeler
2 adet kuru yufka
1,5 lt tavuk suyu
Yarım kg tavuk ciğeri
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Pul Biber
Yapılışı
Parçalara ayrılan yufkalar kaynayan tavuk suyunun içine atılır ve bir arada toplanır. Tabağa alınan yufkanın üzerine, ayrı bir kapta sıvıyağda kavrulup pul biber ile harmanlanan tavuk ciğeri dökülür.
Unlu Ispıt Dolması Tarifi
UNLU ISPIT DOLMASI
Malzemeler
1 kg ıspıt yaprağı
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı beyaz un
2 adet soğan
Yeteri kadar su
Tuz
Nane
Pul biber
Karabiber
Üzeri İçin
1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
Yapılışı
Taze ıspıt yaprakları temizlendikten sonra haşlanır. Ayrı bir kapta un ve mısır unu su ile hamur haline getirilip yoğrulur. Ardından doğranan soğanlar ve baharatlar ilave edilir. Hazırlanan iç yaprağa konularak sarılır ve tencereye dizilir. Üzeri için hazırlanan sos dökülerek yeterince su konur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınır. Piştikten sonra servis edilir.
Yumurtalı Ispıt Tarifi
Amasra da, kokusunu hissettiğiniz her balık sofrasında, adetten ya da damak tadından olsa gerek o meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz.
Kimine göre adını aldığı Kraliçe Amastrisden, kimine göre de Osmanlıdan devralınmış bu gelenek.
Amasra Salatasına meşhur dedirten en önemli unsur tabii ki lezzeti Sonra, göze hitap eden sunumu En az 20 çeşit malzeme ile yapılan salataya lezzeti veren ise; malzemelerin ölçüsü ve hazırlanış biçimine gösterilen özende saklı...
Kimine göre adını aldığı Kraliçe Amastrisden, kimine göre de Osmanlıdan devralınmış bu gelenek.
Amasra Salatasına meşhur dedirten en önemli unsur tabii ki lezzeti Sonra, göze hitap eden sunumu En az 20 çeşit malzeme ile yapılan salataya lezzeti veren ise; malzemelerin ölçüsü ve hazırlanış biçimine gösterilen özende saklı...
Beyaz Baklava Tarifi
BEYAZ BAKLAVA
Malzemeler
3 yumurta
2 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı sirke
2 paket kabartma tozu
4 paket margarin
Şerbeti İçin
3 kg şeker
3 lt su
İç Harcı İçin
Ceviz
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılıp yoğrulur. 45 46 adet çıkan peziler tek tek açılır. Açılan hamurlar tek tek tepsiye yerleştirilir. Her katın arasına eritilmiş margarin ile ceviz dökülür. Önceden ısıtılmamış davul fırına koyulan baklava 10 15 dakika kabarana kadar pişirilir. Fırının kapağı açılıp tepsinin altına kerpiç koyulur. Tepsi ara ara çevrilerek baklava 3 saatte pişirilir.
Malzemeler
3 yumurta
2 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı sirke
2 paket kabartma tozu
4 paket margarin
Şerbeti İçin
3 kg şeker
3 lt su
İç Harcı İçin
Ceviz
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılıp yoğrulur. 45 46 adet çıkan peziler tek tek açılır. Açılan hamurlar tek tek tepsiye yerleştirilir. Her katın arasına eritilmiş margarin ile ceviz dökülür. Önceden ısıtılmamış davul fırına koyulan baklava 10 15 dakika kabarana kadar pişirilir. Fırının kapağı açılıp tepsinin altına kerpiç koyulur. Tepsi ara ara çevrilerek baklava 3 saatte pişirilir.
Delioğlan Sarığı Tarifi
DELİOĞLAN SARIĞI
Malzemeler
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı su
250 gram tereyağı
Şerbeti İçin
1 kg şeker
1 kg su Yarım limon
Hamuru Açmak İçin
1 paket nişasta
Üzeri İçin
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Yapılışı
Hamur için gerekli bütün malzemeler karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur cevizden biraz büyük pezilere ( pazı-parça) ayrılır. Hamur 20 dk dinlendirilir. Dinlendirilen peziler oklava yardımıyla çok ince olacak şekilde açılır. Açılan yufkalar parmakların yardımıyla iteklenerek bir araya toplanır. Yuvarlak şekilde yağlanan tepsiye yerleştirilir. Diğer pezilere de aynı işlem uygulanarak tepsinin geri kalan kısımları doldurulur. Tepsinin üzerine eritilen tereyağı ve sıvıyağ dökülür. 180 derecelik fırında 60 dakika pişirilir. Şerbeti için gerekli malzemeler ayrı bir kapta 5 dk kaynatılır. Soğuyan tatlının üzerine sıcak şerbet dökülür. Arzuya göre üzerine ceviz dökülerek servi
Malzemeler
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı su
250 gram tereyağı
Şerbeti İçin
1 kg şeker
1 kg su Yarım limon
Hamuru Açmak İçin
1 paket nişasta
Üzeri İçin
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Yapılışı
Hamur için gerekli bütün malzemeler karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur cevizden biraz büyük pezilere ( pazı-parça) ayrılır. Hamur 20 dk dinlendirilir. Dinlendirilen peziler oklava yardımıyla çok ince olacak şekilde açılır. Açılan yufkalar parmakların yardımıyla iteklenerek bir araya toplanır. Yuvarlak şekilde yağlanan tepsiye yerleştirilir. Diğer pezilere de aynı işlem uygulanarak tepsinin geri kalan kısımları doldurulur. Tepsinin üzerine eritilen tereyağı ve sıvıyağ dökülür. 180 derecelik fırında 60 dakika pişirilir. Şerbeti için gerekli malzemeler ayrı bir kapta 5 dk kaynatılır. Soğuyan tatlının üzerine sıcak şerbet dökülür. Arzuya göre üzerine ceviz dökülerek servi
Döşemeli Mancar Tarifi
Malzemeler
2 kök ( kg ) mancar ( kara lahana )
Yarım su bardağı bulgur
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı mısır tarhanası ( kırılmış mısır )
3 baş soğan
2 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı sıvıyağ
Tuz
Su
Üzeri İçin
250 gr tereyağ, yarım su bardağı sıvıyağ, 1 baş soğan, su
Yapılışı
Doğranan mancarlar kaynayan suyun içinde haşlanır ve süzülür. Mancar haricinde bütün malzemeler ayrı bir kapta karıştırılır. Boş bir tencerenin içine bir sıra haşlanmış mancar, bir sıra hazırlanan karışım döşenir. Bu işlem üç kat ve karışım en üste gelecek şekilde yapılır. Daha sonra hazırlanan yağlı su yemeğin üstüne çıkacak şekilde dökülür. Suyu çekene kadar yemek kısık ateşte pişirilir.
2 kök ( kg ) mancar ( kara lahana )
Yarım su bardağı bulgur
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı mısır tarhanası ( kırılmış mısır )
3 baş soğan
2 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı sıvıyağ
Tuz
Su
Üzeri İçin
250 gr tereyağ, yarım su bardağı sıvıyağ, 1 baş soğan, su
Yapılışı
Doğranan mancarlar kaynayan suyun içinde haşlanır ve süzülür. Mancar haricinde bütün malzemeler ayrı bir kapta karıştırılır. Boş bir tencerenin içine bir sıra haşlanmış mancar, bir sıra hazırlanan karışım döşenir. Bu işlem üç kat ve karışım en üste gelecek şekilde yapılır. Daha sonra hazırlanan yağlı su yemeğin üstüne çıkacak şekilde dökülür. Suyu çekene kadar yemek kısık ateşte pişirilir.
Düğün Helvası Tarifi
DÜĞÜN HELVASI ( UN HELVASI )
Malzemeler
Yarım kg mısır unu
1 kg beyaz un
Şerbeti İçin
1 kg şeker
4 su bardağı su
Yapılışı
Teflon tavada mısır unu ve beyaz un ayrı ayrı kavrulur. Kavrulan unlar bir kaba alınarak karıştırılır. Ayrı bir kapta hazırlanan şerbet ılıdıktan sonra unlara yavaş yavaş dökülür ve karıştırılır. Elle yoğrularak ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilir.
NOT: Bartın düğünlerinde Perşembe günleri Helva Karması adı verilen bir eğlencede yapılıp dağıtılırdı.
Malzemeler
Yarım kg mısır unu
1 kg beyaz un
Şerbeti İçin
1 kg şeker
4 su bardağı su
Yapılışı
Teflon tavada mısır unu ve beyaz un ayrı ayrı kavrulur. Kavrulan unlar bir kaba alınarak karıştırılır. Ayrı bir kapta hazırlanan şerbet ılıdıktan sonra unlara yavaş yavaş dökülür ve karıştırılır. Elle yoğrularak ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilir.
NOT: Bartın düğünlerinde Perşembe günleri Helva Karması adı verilen bir eğlencede yapılıp dağıtılırdı.
Gelin Teli Tarifi
GELİN TELİ
Malzemeler
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı su
250 gram tereyağı
Şerbeti İçin
1 kg şeker
1 kg su Yarım limon
Hamuru Açmak İçin
1 paket nişasta
Üzeri İçin
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Harcı İçin
Ceviz
Yapılışı
Hamur için gerekli bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığı kıvamında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur cevizden biraz büyük olacak şekilde pezilere ( pazı-parça) ayrılır. Oklava yardımıyla peziler nişasta ile büyük yufkalar halinde açılır. Açılan yufka oklavaya sarılır ve sarılan yufka iki ucundan orta kısma doğru büzdürülür.
Temiz bir bezin üzerine büzgü açılmadan oklavadan çıkarılır. Diğer pezilere de aynı işlem uygulanır. Yufkalar biraz kurumaya bırakılır. Bir yufkanın üzerine ceviz serpilir. Diğer yufka ile üzeri örtülür. Tekrar ceviz serpilir. Yufkalar, açılan yönün tersine rulo halinde sarılır. Rulolar parçalara ayrılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün işlem bittikten sonra üzerine tereyağı ve sıvıyağ dökülür. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. 20 dakika piştikten sonra fırının kapağı açılarak 2, 2 buçuk saat daha pişirilir. Bu arada fırının derecesi 150 dereceye düşürülür. Tatlı, fırından çıkarıldıktan sonra soğumaya izin verilmeden üzerine soğuk şerbet dökülür.
Malzemeler
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 yumurta
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı su
250 gram tereyağı
Şerbeti İçin
1 kg şeker
1 kg su Yarım limon
Hamuru Açmak İçin
1 paket nişasta
Üzeri İçin
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Harcı İçin
Ceviz
Yapılışı
Hamur için gerekli bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığı kıvamında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur cevizden biraz büyük olacak şekilde pezilere ( pazı-parça) ayrılır. Oklava yardımıyla peziler nişasta ile büyük yufkalar halinde açılır. Açılan yufka oklavaya sarılır ve sarılan yufka iki ucundan orta kısma doğru büzdürülür.
Temiz bir bezin üzerine büzgü açılmadan oklavadan çıkarılır. Diğer pezilere de aynı işlem uygulanır. Yufkalar biraz kurumaya bırakılır. Bir yufkanın üzerine ceviz serpilir. Diğer yufka ile üzeri örtülür. Tekrar ceviz serpilir. Yufkalar, açılan yönün tersine rulo halinde sarılır. Rulolar parçalara ayrılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün işlem bittikten sonra üzerine tereyağı ve sıvıyağ dökülür. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. 20 dakika piştikten sonra fırının kapağı açılarak 2, 2 buçuk saat daha pişirilir. Bu arada fırının derecesi 150 dereceye düşürülür. Tatlı, fırından çıkarıldıktan sonra soğumaya izin verilmeden üzerine soğuk şerbet dökülür.
Gıcır Tarifi
GICIR
Malzemeler
7 bağ gıcır
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 soğan
1 baş sarımsak
1 yumurta
5-6 adet yeşil biber
Tuz
Pul biber
Yapılışı
Yıkanan gıcırlar doğranır ve haşlanır. Sıvıyağda soğan, biber, sarımsak kavrulur. Haşlanan gıcırlar soğanlı karışıma ilave edilir. Karışım biraz daha kavrulduktan sonra tuzu ile pul biberi de ilave ettikten sonra ayrı bir kapta çırpılan yumurtalar dökülür. Yemek piştikten sonra ocaktan alınır ve servis edilir.
Malzemeler
7 bağ gıcır
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 soğan
1 baş sarımsak
1 yumurta
5-6 adet yeşil biber
Tuz
Pul biber
Yapılışı
Yıkanan gıcırlar doğranır ve haşlanır. Sıvıyağda soğan, biber, sarımsak kavrulur. Haşlanan gıcırlar soğanlı karışıma ilave edilir. Karışım biraz daha kavrulduktan sonra tuzu ile pul biberi de ilave ettikten sonra ayrı bir kapta çırpılan yumurtalar dökülür. Yemek piştikten sonra ocaktan alınır ve servis edilir.
Halışka Tarifi
Bartın mutfağında, ailenin ekonomik anlamda aile bütçesinin kısıtlı olduğu dönemlerde yapılıp, tüketilen bir tatlıdır. Halışka tatlısı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Abdipaşa ilçesinde sütlü yenilirken Ulus ilçesinde pekmez ve tereyağı dökülerek yenmektedir. Bu iki farklı yapım Bartın halkı tarafından yaygın olarak bilinmektedir. Bartın ilinin Ulus ilçesinde halışkaya malak çorbası da denildiği tespit edilmiştir.
MALZEMELER VE YAPILIŞI (ABDİPAŞA USULÜ)
3 -4 su bardağı un
1 kg su
250 gr tereyağı
1 lt süt
Un, su ile karıştırılır. Karışım lapa kıvamını aldıktan sonra kaşık kaşık tepsiye alınır. Soğuyan karışımın üzerine, içine eritilmiş tereyağı konulan süt dökülür. Sıcak servis edilir.
MALZEMELER VE YAPILIŞI (ULUS USULÜ)
1,5 lt su
500 gr mısır unu
250 gr tereyağ
250 gr pekmez
300 gr toz şeker
Tuz
Kaynayan suya tuz ve mısır unu yavaş yavaş çırpılarak eklenir. Karışım kaynadıktan sonra 5 dk çırparak pişmesi beklenir. Şeker serpilmiş tepsinin içine suya batırılan kaşıkla tepsiye alınır. Üzerine toz şeker serpilir. Önce pekmez sonra eritilen tereyağı dökülür.
MALZEMELER VE YAPILIŞI (ABDİPAŞA USULÜ)
3 -4 su bardağı un
1 kg su
250 gr tereyağı
1 lt süt
Un, su ile karıştırılır. Karışım lapa kıvamını aldıktan sonra kaşık kaşık tepsiye alınır. Soğuyan karışımın üzerine, içine eritilmiş tereyağı konulan süt dökülür. Sıcak servis edilir.
MALZEMELER VE YAPILIŞI (ULUS USULÜ)
1,5 lt su
500 gr mısır unu
250 gr tereyağ
250 gr pekmez
300 gr toz şeker
Tuz
Kaynayan suya tuz ve mısır unu yavaş yavaş çırpılarak eklenir. Karışım kaynadıktan sonra 5 dk çırparak pişmesi beklenir. Şeker serpilmiş tepsinin içine suya batırılan kaşıkla tepsiye alınır. Üzerine toz şeker serpilir. Önce pekmez sonra eritilen tereyağı dökülür.
İncir Dondurması Tarifi
İNCİR ( YEMİŞ ) DONDURMASI
Malzemeler
Yarım kg kuru incir
1 lt süt
Su
Yapılışı
İncirler küçük küçük doğranıp, yıkanıp bir tencereye alınır. İncirin üstüne çıkacak kadar su koyulur ve pişirilir. İncir ballaşana kadar (suyunu çekene kadar) pişirilir. Pişen incirler tabakların ortasına koyulur. Soğuk süt incirin üstüne geçmeyecek kadar boşaltılır. Tabaktaki incirler ağır ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamını alıncaya kadar incirler pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Malzemeler
Yarım kg kuru incir
1 lt süt
Su
Yapılışı
İncirler küçük küçük doğranıp, yıkanıp bir tencereye alınır. İncirin üstüne çıkacak kadar su koyulur ve pişirilir. İncir ballaşana kadar (suyunu çekene kadar) pişirilir. Pişen incirler tabakların ortasına koyulur. Soğuk süt incirin üstüne geçmeyecek kadar boşaltılır. Tabaktaki incirler ağır ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamını alıncaya kadar incirler pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Kabak Tatlısı Böreği Tarifi
KABAK TATLISI (BÖREĞİ )
Malzemeler
1 kg yufka
1 kg bal kabağı
1 kase şeker
1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yapılışı
Kabaklar rendelenir. Yağlanan yufkaların içine kabak döşenir ve şeker serpilir. kabak koyulan yufkalar rulo halinde sarılır. Bu şekilde hazırlanan yufkalar yağlanan tepsiye döşenir. Üzerine sıvı yağ sürülür. Fırında pişirilir. Hazırlanan şerbet ılındıktan sonra fırından çıkarılıp soğuyan tatlının üzerine dökülür.
Malzemeler
1 kg yufka
1 kg bal kabağı
1 kase şeker
1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yapılışı
Kabaklar rendelenir. Yağlanan yufkaların içine kabak döşenir ve şeker serpilir. kabak koyulan yufkalar rulo halinde sarılır. Bu şekilde hazırlanan yufkalar yağlanan tepsiye döşenir. Üzerine sıvı yağ sürülür. Fırında pişirilir. Hazırlanan şerbet ılındıktan sonra fırından çıkarılıp soğuyan tatlının üzerine dökülür.
Kaha Tatlısı Tarifi
Malzemeler
(Hamuru İçin)
2 yumurta
1 kahve fincan sıvıyağı
2 kahve fincan süt
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un
1 tutam tuz
(Şerbeti İçin)
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılıp çırpılır. Aldığı kadar un eklendikten sonra yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Oklava yardımıyla ince bir şekilde açılır. Arasına nişasta unu serpilir. İnce bir şekilde açılan hamur oklavaya dolanır. Oklavadan çıkarılır. Tane tane kesilir. Kesilen hamurlar kızgın yağda kızartılır. Ayrı bir tencerede hazırlanan şerbet soğuduktan sonra tatlıların üzerine boşaltılır.
(Hamuru İçin)
2 yumurta
1 kahve fincan sıvıyağı
2 kahve fincan süt
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un
1 tutam tuz
(Şerbeti İçin)
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılıp çırpılır. Aldığı kadar un eklendikten sonra yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Oklava yardımıyla ince bir şekilde açılır. Arasına nişasta unu serpilir. İnce bir şekilde açılan hamur oklavaya dolanır. Oklavadan çıkarılır. Tane tane kesilir. Kesilen hamurlar kızgın yağda kızartılır. Ayrı bir tencerede hazırlanan şerbet soğuduktan sonra tatlıların üzerine boşaltılır.
Kaşık Helvası Tarifi
KAŞIK HELVASI
Malzemeler
1 paket margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
2 paket (250 gr) pudra şekeri
Yapılışı
1 paket margarin tencerede eritilir. Eritilen margarine un eklenerek 20-25 dk orta ateşte karıştırılarak kavrulur. İri dövülmüş fındıklar da karışıma ilave edildikten sonra tekrar 20-25 dk kavrulur. Ocaktan alınan karışıma pudra şekeri ilave edilir. Elimiz karışımın sıcaklığına dayanabileceği ısıya geldiğinde helva kaşıkla alıp avuç içimizle bastırılıp kaşıktan çıkartılır.
Malzemeler
1 paket margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
2 paket (250 gr) pudra şekeri
Yapılışı
1 paket margarin tencerede eritilir. Eritilen margarine un eklenerek 20-25 dk orta ateşte karıştırılarak kavrulur. İri dövülmüş fındıklar da karışıma ilave edildikten sonra tekrar 20-25 dk kavrulur. Ocaktan alınan karışıma pudra şekeri ilave edilir. Elimiz karışımın sıcaklığına dayanabileceği ısıya geldiğinde helva kaşıkla alıp avuç içimizle bastırılıp kaşıktan çıkartılır.
Lokma Gabartma Tarifi
LOKMA (KABARTMA)
Malzemeler
Hamuru İçin
1 adet yumurta
2 su bardağı süt
4 su bardağı su
1 paket yaş maya
Tuz
Aldığı kadar un
Kızartmak İçin
2 lt sıvıyağ
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılır. Mayalanması için 1 saat bekletilir. Hamur küçük parçalar halinde kaşıkla alınarak kızan sıvıyağın içine atılır. Kızaran hamurlar sıvıyağdan çıkarılır ve servis edilir.
Malzemeler
Hamuru İçin
1 adet yumurta
2 su bardağı süt
4 su bardağı su
1 paket yaş maya
Tuz
Aldığı kadar un
Kızartmak İçin
2 lt sıvıyağ
Yapılışı
Hamuru için gerekli bütün malzemeler karıştırılır. Mayalanması için 1 saat bekletilir. Hamur küçük parçalar halinde kaşıkla alınarak kızan sıvıyağın içine atılır. Kızaran hamurlar sıvıyağdan çıkarılır ve servis edilir.
MANCAR DOLMASI
Malzemeler
Yarım kg mancar (karalahana)
İç Harcı İçin
3 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
Nane
Pul biber
Yapılışı
Mancarlar (karalahana) suda haşlanır. İç malzemesi için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır. Mancarların içine bir miktar koyulur ve sarılır. Sarılan mancarlar tencereye dizilir. Mancarların üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilerek pişirilir.
Malzemeler
Yarım kg mancar (karalahana)
İç Harcı İçin
3 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
Nane
Pul biber
Yapılışı
Mancarlar (karalahana) suda haşlanır. İç malzemesi için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır. Mancarların içine bir miktar koyulur ve sarılır. Sarılan mancarlar tencereye dizilir. Mancarların üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilerek pişirilir.
Maydanoz Köftesi Tarifi
Malzemeler
1 kg kıyma
1,5 bağ maydanoz
1 su bardağı haşlanmış pirinç
1 baş soğan
4 dilim bayat ekmek
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
Karabiber, Nane, Tuz
(Haşlama Suyu İçin)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
Su
Yapılışı
1 su bardağı pirinç haşlanır. Soğan, kıyma, bayat ekmek, maydanoz ve baharatlar karıştırılır.
Un, haşlanan pirinç ve yumurta kıyma harcıyla karıştırılır. Yoğrulan harç misket büyüklüğünde yuvarlak haline getirilir. Kaynayan salçalı suya toplar atılır. 5 - 10 dk kaynatılır.
1 kg kıyma
1,5 bağ maydanoz
1 su bardağı haşlanmış pirinç
1 baş soğan
4 dilim bayat ekmek
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
Karabiber, Nane, Tuz
(Haşlama Suyu İçin)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
Su
Yapılışı
1 su bardağı pirinç haşlanır. Soğan, kıyma, bayat ekmek, maydanoz ve baharatlar karıştırılır.
Un, haşlanan pirinç ve yumurta kıyma harcıyla karıştırılır. Yoğrulan harç misket büyüklüğünde yuvarlak haline getirilir. Kaynayan salçalı suya toplar atılır. 5 - 10 dk kaynatılır.
Pirinçli Bartın Mantısı Tarifi
PİRİNÇLİ BARTIN MANTISI
Malzemeler
Hamuru İçin
1 kg un
2 yumurta
Tuz
Su
Harcı İçin
1 kg kıyma
3 soğan
1 su bardağı pirinç
1 bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tavuk suyu
Yapılışı
Hamur için gerekli olan bütün malzemeler yoğrulur.
Sıvıyağ ve margarinin içine soğan, kıyma baharatlar eklenerek kavrulur. Pirinçle beraber su da ilave edilir. Harç suyunu çektikten sonra üzerine maydanoz eklenir.
Hazırlanan mantının hamuru oklavayla açılır ve 3-4 cm büyüklüğünde kare kare kesilir. İçine harçtan bir miktar koyulur. Uçları birleştirilerek bohça şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilen mantılar fırında pişirilir. Pişen mantı fırından çıkarıldıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülür ve mantının suyu çekmesi beklenir.
Soğuyan mantı servis edilir.
Malzemeler
Hamuru İçin
1 kg un
2 yumurta
Tuz
Su
Harcı İçin
1 kg kıyma
3 soğan
1 su bardağı pirinç
1 bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tavuk suyu
Yapılışı
Hamur için gerekli olan bütün malzemeler yoğrulur.
Sıvıyağ ve margarinin içine soğan, kıyma baharatlar eklenerek kavrulur. Pirinçle beraber su da ilave edilir. Harç suyunu çektikten sonra üzerine maydanoz eklenir.
Hazırlanan mantının hamuru oklavayla açılır ve 3-4 cm büyüklüğünde kare kare kesilir. İçine harçtan bir miktar koyulur. Uçları birleştirilerek bohça şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilen mantılar fırında pişirilir. Pişen mantı fırından çıkarıldıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülür ve mantının suyu çekmesi beklenir.
Soğuyan mantı servis edilir.
Pumpum Çorbası Tarifi
Mısır unuyla yapılan, yapımı kolay olan, özellikle dar gelirli ailelerin sofrasında yer alan fakat günümüzde eskisi kadar yapılmayan Bartın mutfağına özgü yemeklerden biri pumpum çorbasıdır.
Malzemeler
Yarım kg un, 250 gr tereyağ, 2 domates, Tuz, Su
Üzeri İçin
Kıtır ekmek, Kaşar Peyniri
Yapılışı
Tereyağ ile un kavrulur. Üzerine rendelenen domates ve ılık su ilave edildikten sonra kaynamaya bırakılır.
Servis tabağına alındıktan sonra kıtır ekmek ve kaşar peyniri üzerine eklenerek servis yapılır.
Malzemeler
Yarım kg un, 250 gr tereyağ, 2 domates, Tuz, Su
Üzeri İçin
Kıtır ekmek, Kaşar Peyniri
Yapılışı
Tereyağ ile un kavrulur. Üzerine rendelenen domates ve ılık su ilave edildikten sonra kaynamaya bırakılır.
Servis tabağına alındıktan sonra kıtır ekmek ve kaşar peyniri üzerine eklenerek servis yapılır.
Su Böreği Tarifi
SU BÖREĞİ
Malzemeler
Hamuru İçin
1 kg un
7 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
İç Harcı için
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg tereyağ
1 kg peynir
1 demet maydanoz
Yapılışı
Hamur için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır ve yoğrulur. Hamur 5 dk dinlendirilir. 9 peziye ayrılır. Ayrı bir kapta iç harcı için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır. Parçalara bölünen pezilerden bir tanesi açılarak haşlanmadan yağlanan tepsiye yayılır. Bir tencerede içine tuz atılarak su kaynatılır. Açılan peziler suda haşlanır. Haşlanan yufkalar sıcak sudan alınıp soğuk suya atılır ve sudan çıkarılarak tepsiye yayılır. Her katın arasına hazırlanan iç harc yayılır. Üzerine kalan tereyağ dökülür. Kalan son pezi de haşlanmadan tepsinin üzerine serilir. Ocağın dört gözü açılarak her iki tarafı da pişirilir.
Malzemeler
Hamuru İçin
1 kg un
7 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
İç Harcı için
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg tereyağ
1 kg peynir
1 demet maydanoz
Yapılışı
Hamur için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır ve yoğrulur. Hamur 5 dk dinlendirilir. 9 peziye ayrılır. Ayrı bir kapta iç harcı için gerekli olan bütün malzemeler karıştırılır. Parçalara bölünen pezilerden bir tanesi açılarak haşlanmadan yağlanan tepsiye yayılır. Bir tencerede içine tuz atılarak su kaynatılır. Açılan peziler suda haşlanır. Haşlanan yufkalar sıcak sudan alınıp soğuk suya atılır ve sudan çıkarılarak tepsiye yayılır. Her katın arasına hazırlanan iç harc yayılır. Üzerine kalan tereyağ dökülür. Kalan son pezi de haşlanmadan tepsinin üzerine serilir. Ocağın dört gözü açılarak her iki tarafı da pişirilir.
Tatlı Börek Tarifi
TATLI BÖREK
Malzemeler
10 adet kuru yufka
1 kg ceviz içi
250 gr tereyağ
250 gr sıvıyağ
Şerbeti için
2 kg şeker
1,5 kg su
Yapılışı
Yufkalar önce ıslatılır. Teker teker tepsiye dizilen yufkaların her katına eritilen tereyağ ve ceviz dökülür ve fırına sürülür. Şerbeti de hazırlanıp soğuduktan sonra fırından çıkan yufkaların üzerine dökülür. Soğuk servis edilir.
NOT: Ölçüler kullanılan tepsiye göre azaltılabilir.
Malzemeler
10 adet kuru yufka
1 kg ceviz içi
250 gr tereyağ
250 gr sıvıyağ
Şerbeti için
2 kg şeker
1,5 kg su
Yapılışı
Yufkalar önce ıslatılır. Teker teker tepsiye dizilen yufkaların her katına eritilen tereyağ ve ceviz dökülür ve fırına sürülür. Şerbeti de hazırlanıp soğuduktan sonra fırından çıkan yufkaların üzerine dökülür. Soğuk servis edilir.
NOT: Ölçüler kullanılan tepsiye göre azaltılabilir.
Tavuklu Börek Tarifi
Tweet
Malzemeler
4 adet kuru yufka
3 su bardağı tavuk suyu
1 tavuk
Yapılışı
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir. Tavaya dizilen yufkalar ocakta çevrilerek pişirilir. Servis tabağına alınan yufkaların üzerine tavuk parçaları yerleştirilir.
4 adet kuru yufka
3 su bardağı tavuk suyu
1 tavuk
Yapılışı
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir. Tavaya dizilen yufkalar ocakta çevrilerek pişirilir. Servis tabağına alınan yufkaların üzerine tavuk parçaları yerleştirilir.
Tirit Tarifi
TİRİT
Malzemeler
2 adet kuru yufka
1,5 lt tavuk suyu
Yarım kg tavuk ciğeri
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Pul Biber
Yapılışı
Parçalara ayrılan yufkalar kaynayan tavuk suyunun içine atılır ve bir arada toplanır. Tabağa alınan yufkanın üzerine, ayrı bir kapta sıvıyağda kavrulup pul biber ile harmanlanan tavuk ciğeri dökülür.
Unlu Ispıt Dolması Tarifi
UNLU ISPIT DOLMASI
Malzemeler
1 kg ıspıt yaprağı
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı beyaz un
2 adet soğan
Yeteri kadar su
Tuz
Nane
Pul biber
Karabiber
Üzeri İçin
1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
Yapılışı
Taze ıspıt yaprakları temizlendikten sonra haşlanır. Ayrı bir kapta un ve mısır unu su ile hamur haline getirilip yoğrulur. Ardından doğranan soğanlar ve baharatlar ilave edilir. Hazırlanan iç yaprağa konularak sarılır ve tencereye dizilir. Üzeri için hazırlanan sos dökülerek yeterince su konur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınır. Piştikten sonra servis edilir.
Yumurtalı Ispıt Tarifi
Malzemeler
Yarım kg ıspıt, 3-4 adet kuru soğan, 3-4 adet yumurta, 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ , Tuz, Pulbiberi, Karabiber
Yapılışı
Ispıtlar yıkanıp, haşlanır ve süzülür. İnce ince doğranan kuru soğanlar sıvıyağında kavrulur. Pul biberi eklenir. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra haşlanan ıspıtlar ilave edilir. 5 dakika daha kavrulur. Üzerine yumurta kırılır. Tuzu ve karabiberi ilave edilir ve tekrar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra servis edilir.
Yarım kg ıspıt, 3-4 adet kuru soğan, 3-4 adet yumurta, 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ , Tuz, Pulbiberi, Karabiber
Yapılışı
Ispıtlar yıkanıp, haşlanır ve süzülür. İnce ince doğranan kuru soğanlar sıvıyağında kavrulur. Pul biberi eklenir. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra haşlanan ıspıtlar ilave edilir. 5 dakika daha kavrulur. Üzerine yumurta kırılır. Tuzu ve karabiberi ilave edilir ve tekrar pişmeye bırakılır. Piştikten sonra servis edilir.
Ptsi Ağus. 26, 2024 9:52 am tarafından XKaraKoRsANX
» İLKER TİCARET
Ptsi Ağus. 26, 2024 9:48 am tarafından XKaraKoRsANX
» PİRİ REİS HARİTASİ
C.tesi Ağus. 24, 2024 11:09 am tarafından XKaraKoRsANX
» HİRA HAC UMRE malzemeleri
Cuma Eyl. 09, 2016 10:25 pm tarafından XKaraKoRsANX
» Hayvanlar Alemi Konu Anlatımı ve Ders Notu (Tamamı)
Çarş. Eyl. 07, 2016 2:22 am tarafından XKaraKoRsANX
» HAYVANLAR ALEMİNİN SINIFLANDIRILMASI
Çarş. Eyl. 07, 2016 2:19 am tarafından XKaraKoRsANX
» CANLILARIN SINIFLANDIRLMASI VE HANYANLAR ALEMİ
Çarş. Eyl. 07, 2016 2:10 am tarafından XKaraKoRsANX
» HAYVANLAR ALEMİ SUNUM
Salı Eyl. 06, 2016 12:20 am tarafından XKaraKoRsANX
» HAYVANLAR HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Ptsi Eyl. 05, 2016 11:56 pm tarafından XKaraKoRsANX
» KÖPEKLER HAKKINDA BİLGİ
Ptsi Eyl. 05, 2016 11:53 pm tarafından XKaraKoRsANX
» AKVARYUM BALIKLARI
Ptsi Eyl. 05, 2016 11:51 pm tarafından XKaraKoRsANX
» BARTINI TANIYALIM
Ptsi Eyl. 05, 2016 2:00 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN ÇİFTETELLİ (SÖM SÖM YARİM)
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:46 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN ÇİFTETELLİ-2
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:45 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN ÇİFTETELLİ-1
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:43 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN ÇİFTETELLİ
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:41 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN' LICA GELİN KAYNANA ATIŞMASI ;)
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:37 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN YÖRESEL TÜRKÜLERİ DİNLE TRTFM SUNUMUYLA
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:35 am tarafından XKaraKoRsANX
» BARTIN'da YÖRESEL KOSTÜM
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:26 am tarafından XKaraKoRsANX
» MUTFAKTA PRATİKLER
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:06 am tarafından XKaraKoRsANX
» TASARRUF İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:04 am tarafından XKaraKoRsANX
» LEKELERİ NASIL ÇIKARIRIZ?
Ptsi Eyl. 05, 2016 1:02 am tarafından XKaraKoRsANX
» SOHBET CHATBOX KURALLARI OKUMAK ZORUNLUDUR...
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:40 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (Y-Z)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:23 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (T-U-V)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:22 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (O-P-R)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:20 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (L-M-N)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:18 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (K)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:16 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (I-İ)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:15 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (G-H)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:13 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (F)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:12 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (E)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:11 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (D)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:10 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (C-Ç)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:08 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (B)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:07 am tarafından XKaraKoRsANX
» ŞİFALI BİTKİLER (A)
Ptsi Eyl. 05, 2016 12:05 am tarafından XKaraKoRsANX
» Salep Faydaları – Sahlep Orkidesi Yetiştiriciliği
C.tesi Eyl. 03, 2016 3:09 am tarafından C aNe R --74
» OSMANLI TUĞRASI
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:27 am tarafından XKaraKoRsANX
» İSTANBUL'UN FETHİ
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:18 am tarafından XKaraKoRsANX
» BALKAN HARBİ
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:16 am tarafından XKaraKoRsANX
» İSTİKLAL HARBİ
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:14 am tarafından XKaraKoRsANX
» ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:09 am tarafından XKaraKoRsANX
» TÜRK NEDİR_? ATATÜRK'ÜN CEVABI
C.tesi Eyl. 03, 2016 2:03 am tarafından XKaraKoRsANX
» ATATÜRK'TE BİLİM,FEN KAVRAMLARI VE ÇAĞDAŞLAŞMA
C.tesi Eyl. 03, 2016 1:58 am tarafından XKaraKoRsANX
» ATATÜRK'ÜN VASİYETİ
C.tesi Eyl. 03, 2016 1:51 am tarafından XKaraKoRsANX
» TÜRK BAYRAĞI KANUNU
C.tesi Eyl. 03, 2016 1:39 am tarafından XKaraKoRsANX
» OSMANLI PADİŞAHLARI
C.tesi Eyl. 03, 2016 1:34 am tarafından XKaraKoRsANX
» Ece Seçkin-ADEYYO
Cuma Eyl. 02, 2016 3:44 pm tarafından XKaraKoRsANX
» Bengü-SİĞAMIYORUM
Cuma Eyl. 02, 2016 3:34 pm tarafından XKaraKoRsANX
» MEAL HATİM DİNLE
Perş. Eyl. 01, 2016 1:07 am tarafından XKaraKoRsANX
» MEALLİ HATİM DİNLE
Perş. Eyl. 01, 2016 12:53 am tarafından XKaraKoRsANX
» MEAL DİNLE
Perş. Eyl. 01, 2016 12:47 am tarafından XKaraKoRsANX
» HADİS DİNLE
Perş. Eyl. 01, 2016 12:44 am tarafından XKaraKoRsANX
» GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN ÜYE OLMALISINIZ...
Salı Ağus. 30, 2016 12:37 am tarafından C aNe R --74
» YÖRESEL YEMEKLERİMİZ (TARİFLİ)
Ptsi Ağus. 29, 2016 11:51 pm tarafından XKaraKoRsANX